Tüp Bebek Transferi

Tüp bebek transferi, embriyo transferi olarak da bilinir ve tüp bebek tedavisinin son aşamasıdır. Tüp bebek tedavisi, art arda gerçekleşen özel aşamalar kapsamında yapılmaktadır. Bu aşamalardan ilkinde, yumurta hücrelerinin gerektiği gibi olgunlaşabilmesi için anne adayına ilaç tedavisi uygulanır. Daha sonra ise olgunlaştığından emin olunan yumurta hücreleri yumurtalıklardan toplanır. Toplanan olgunlaşmış yumurtalar, babadan alınan sperm hücreleri sayesinde döllenirler. Döllenmiş olan yumurtalar (zigotlar) belli bir süre boyunca, uygun laboratuvar koşullarında muhafaza edilirler. Bu süre içerisinde zigotlarda hızlı bir hücre bölünmesi gözlenir. Embriyo gelişimi belli bir seviyeye ulaştığında ise tüp bebek transferi veya embriyo transferi olarak bilinen aşamaya geçilir. Bu aşama sayesinde, embriyolar anne adayının rahmine yerleştirilirler. Böylece tedavi tamamlanmış olur.  

Tüp Bebek Transferi Nedir?

Tüp bebek transferi, embriyo transferi olarak bilinen ve tüp bebek tedavisinin son aşaması olan özel bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde, laboratuvar ortamında döllenmiş olan ve bir süre boyunca özel koşullar altında gelişmesi beklenen döllenmiş yumurtalar rahme yerleştirilir. Ağrısız bir şekilde ve 10 dakika gibi kısa bir sürede yapılan tüp bebek transferi, tüp bebek tedavisinin en önemli aşamalarından biri olarak bilinir. 

Tüp Bebek Transferi Neden Yapılır?

Tüp bebek tedavisinde, aşılama tedavisinin aksine döllenme olayı rahimde değil de laboratuvar ortamında gerçekleşir. Bu da tedavinin başarısını arttıran en büyük faktörler arasında yer alır. Ancak döllenme gerçekleştikten sonra embriyoların rahme yerleştirilmesi gereklidir. Aksi takdirde gebelik gerçekleşmez. Bu yüzden de tüp bebek transferi veya embriyo transferi olarak bilinen işlem yapılır.

Tüp Bebek Transferi Ne Zaman Yapılır?

Tüp bebek transferi, döllenme işlemini takip eden iki ila beş gün içerisinde yapılabilmektedir. Bu süreçte döllenmiş olan yumurtalar, zarar görmelerini önleyecek ve hücre bölünmesinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacak, özel koşullar altında muhafaza edilirler. Yeterince geliştikten sonra ise embriyo transferi ile rahme yerleştirilirler.

Tüp Bebek Transferi Ağrılı Mı?

Embriyo transferi ağrısız bir uygulamadır. Bu uygulama sırasında, vajina duvarlarının aralanabilmesi için spekulum isimli özel bir araç kullanılmaktadır. Bu araç sebebiyle vajinal duvarlarda baskı ve kasıklarda hafif bir ağrı hissetmek mümkündür. Bu ağrı çoğu zaman fark edilmeyecek boyutlardadır ve anne adayını rahatsız etmemektedir.

Embriyo Transferi Nasıl Olur?

Embriyo transferi sırasında ilk olarak hastaya uygun bir pozisyon verilir. Daha sonrasında ise vajina duvarları spekulum yardımı ile aralanır. Doktor, embriyo transfer kateteri (yumuşak yapılı bir boru) ile embriyoları rahme bırakır ve işlem tamamlanmış olur. Bu işlem sırasında ağrı hissi duyulmaz, bu yüzden anestezi gibi uygulamalara başvurulması gerekmez.

Embriyo Transferi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Embriyo transferi sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:

  • Bir süre ağır ve yorucu işler yapılmamalı.
  • Ağır sportif faaliyetlerden bir süre uzak kalınmalı.
  • Enfeksiyon riskini en aza indirmek için denize veya havuza girilmemeli.
  • Doktor tarafından verilen ilaçlar önerilen dozlarda ve önerilen aralıklarla kullanılmalı.
  • Doktora haber verilmeden yeni bir ilaca başlanmamalı.

Tüp bebek transferi sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir. 

Embriyo Transferi Ne Kadar Sürer?

Embriyo transferi yaklaşık 5 ila 15 dakika içerisinde tamamlanır. Anne adayı tüp bebek merkezinde yarım saat kadar dinlendikten sonra eve dönebilir. Embriyo transferi sonrası herhangi bir hastane yatışı gerekmemektedir.

Tüp Bebek Transferi Sonrası Cinsel İlişki Önerilir Mi?

Tüp bebek transferi sonrasında cinsel ilişkide bulunulması önerilmez. Eğer tedavi başarılı olmuşsa çiftlere yaklaşık 4 ila 5 hafta boyunca cinsel ilişkide bulunmamaları önerilir. Ancak tedavi başarılı olmamışsa cinsel ilişkide bulunmakta bir sakınca yoktur.


Doktora Sorun!
Call Now Button