Tüp Bebek Aşamaları

Tüp bebek tedavisi Antalya, çiftlere özel planlanan aşamalar dahilinde yapılan, gelişmiş bir kısırlık tedavisidir. Tüp bebek tedavisi öncesinde çiftler, özel ve kapsamlı bir muayeneden geçerler. Bu muayene kapsamında, kısırlık nedenlerini araştırmaya yönelik testler ve tetkikler gerçekleştirilir. Daha sonra ise bu tetkiklerden elde edilen veriler öncülüğünde tüp bebek tedavisinin aşamaları planlanır. Tüp bebek aşamaları sırasında yumurta hücrelerinin olgunlaşmasını sağlamak için yapılan ilaç tedavilerinden yumurta toplamaya, baba adayından sperm alımından embriyo transferine kadar pek çok özel işleme başvurulmaktadır. Bu işlemlerin tamamı, tüp bebek tedavisi alanında uzmanlaşmış olan kadın doğum doktorları tarafından dikkatle gerçekleştirilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek tedavisi, tıp dilinde ‘’in vitro fertilizasyon’’ olarak bilinen ve 1978 yılından beri başarı ile kullanılan özel bir kısırlık tedavisidir. Ortaya çıktığı ilk yıllardan bu yana gelişen ve modern bir yapı kazanan bu tedavi günümüzde kısırlığın en başarılı tedavisi olarak bilinmektedir. Öyle ki tüp bebek tedavisinde gebeliğin başarılı bir şekilde meydana gelme oranı %80’leri bulmaktadır. Tüp bebek tedavisi, bir takvim kapsamında sırayla gerçekleştirilen ve tamamen çiftlere özel olarak planlanan aşamalarla yapılmaktadır. Yazımızın devamında tüp bebek aşamalarından, bu aşamaların nasıl planlandığından ve nasıl yapıldıklarından detaylı olarak bahsedeceğiz.

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nasıl Planlanır?

Tüp bebek tedavisinin aşamaları, tüp bebek muayenesinin ardından planlanır. Bu aşamalar genellikle tüm çiftlerde aynı sırayla gerçekleşirler. Ancak bazı çiftlerde PGT testi gibi genetik tarama testlerine veya tüp bebek tedavisi öncesi PRP ile yumurtalık gençleştirme tedavilerine başvurulabilir. Doktorunuz tedavi takvimini sizinle birlikte oluşturacak ve tedavi planlaması hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir. 

Tüp Bebek Aşamaları Ne Kadar Sürer?

Tüp bebek aşamaları genel olarak 15 ila 17 gün sürerler. Bu süre içerisinde tüm aşamalar sırayla tamamlanır ve tedavi son bulmuş olur.

Tüp Bebek Aşamaları Ağrılı Mı?

Tüp bebek tedavisi sırasında gerçekleşen aşamalar çoğu zaman anne adayıyla ilgilidir. Bununla birlikte, bahsi geçen aşamalar sırasında gerçekleşen uygulamaların hiçbirinde anne adayı ağrı hissi duymaz. Tedavi boyunca baba adayından yalnızca sperm alınır. Bu işlem de mastürbasyon yoluyla, ağrısız bir şekilde yapılmaktadır. Tüp bebek tedavisinin son aşaması olan embriyo transferinin ardından anne adayı, kasık bölgesinde hafif bir ağrı hissedebilir. Bu ağrı birkaç gün boyunca azalarak devam eder ve kendiliğinden kaybolur.

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Tedavinin ilk aşamasında, anne adayının yumurta olgunlaşma süreçlerini destekleyen ilaç uygulamaları gerçekleştirilir. Bu ilaçlar kullanılırken düzenli olarak ultrason çekimleri yapılır. Böylece yumurta hücrelerinin olgunlaşma durumu takip edilir.
  • Yumurta hücreleri yeterince olgunlaşmışsa yumurta çatlatma iğnesi olarak bilinen uygulama gerçekleştirilir.
  • Olgunlaşan ve çatlayan yumurtalar, yumurta toplama işlemi ile yumurtalıklardan alınır.
  • Baba adayından mastürbasyon yolu ile sperm alınır. Alınan spermler çeşitli işlemlerden geçerler. Aralarından yumurta hücrelerini dölleme şansı en yüksek olan, kaliteli spermler seçilir.
  • Seçilen spermler ile anne adayından toplanan yumurtalar laboratuvar ortamında döllenir.
  • Döllenen yumurtalar bir süre özel koşullar altında muhafaza edilir.
  • 2 ila 5 günlük bir embriyo gelişim sürecinin ardından ise tüp bebek tedavisinin son aşaması olan embriyo transfer işlemi gerçekleşir. Bu işlem sırasında embriyolar, anne rahmine yerleştirilirler. Böylece tedavi tamamlanmış olur.

Tüp bebek tedavisinin aşamaları bunlardır.

Tüp Bebek Tedavisi Sonuçları Ne Zaman Belli Olur?

Tüp bebek tedavisinin sonuçları, tedavinin son aşaması olan embriyo transferinden 2 hafta sonra belli olur. Tedavinin başarılı olup olmadığını merak eden çiftler, eczaneden gebelik testi alarak veya bir sağlık kuruluşunda kan testi yaptırarak tedavinin sonucu hakkında bilgi edinebilirler.


Doktora Sorun!
Call Now Button