Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde, farklı amaçlar doğrultusunda pek çok ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçlardan bazıları, anne adayının sağlıklı yumurta hücreleri üretebilmesi, yumurta hücrelerinin ideal bir şekilde olgunlaşabilmesi için kullanılmaktadır. Aynı şekilde olgunlaşan yumurta foliküllerinin sorunsuz bir şekilde çatlayabilmesi için de yumurta çatlatma iğnesi olarak bilinen ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Genel olarak bahsetmek gerekirse tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:

  • Üriner FSH: FSH hormonu içeren bu ilaç yumurtalıkların uyarılması amacıyla kullanılmaktadır. Böylece tek defada birden fazla yumurta folikülü elde edilebilmektedir. Üriner FSH deri altı enjeksiyonları ile uygulanmaktadır.
  • Klomifen: FSH hormonunun salınım oranını arttıran bu ilaç, kısırlık tedavilerinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
  • HMG: Günlük olarak deri altı enjeksiyonlarıyla uygulanan bu ilaç FSH ve LH hormonları içermektedir. Böylece yumurtalıkların uyarılmasına yardımcı olmaktadır.
  • GnRH Antogonistleri: Yumurta gelişiminin ideal bir şekilde gerçekleşmesini sağlar, aynı görevi gerçekleştiren diğer ilaçlara kıyasla daha kısa bir kullanım süresine sahiptir. Bu yüzden tedavinin maliyetini belli ölçülerde düşürmektedir.
  • Rekombinant FSH: Rekombinant FSH, saf FSH hormonu içermektedir ve yumurtalıkları uyarmada oldukça etkilidir. Deri altı enjeksiyonları ile uygulanmaktadır.
  • GnRHa: Bu ilaç, hipofiz bezlerini uyararak LH ve FSH hormonu salınımını arttırır. LH hormonu, yumurtaların erken çatlamasına yol açarak yumurta kalitesinin ve sayısının düşük kalmasına yol açabilmektedir. Bu yüzden genelde GnRHa yerine GNRH Antogonistleri tercih edilir.
  • Progesteron: Rahim içerisinde yer alan ve rahim duvarı veya endometrium olarak bilinen dokunun sağlıklı bir şekilde gebeliğe hazırlanabilmesi için verilir. Bu ilaç sayesinde embriyo rahme çok daha kolay bir şekilde yerleşebilir. Tablet olarak ve ya deri altı enjeksiyonları ile uygulanabilmektedir.
  • Letrazol: Letrazol, yumurta gelişim ihtimalinin düşük olduğu düşünülen hastalara reçete edilir. Gerektiği takdirde birkaç adet dönemi boyunca kullanılabilir.
  • Çatlatma İğnesi: Çatlatma iğnesi, içerisinde olgunlaşmış yumurta hücreleri barındıran yumurta foliküllerinin ideal bir şekilde çatlayabilmesi amacıyla yapılır. Bu iğne, yumurta toplama işleminde yaklaşık 35 saat önce yapılmaktadır.

Bahsi geçen ilaçlar tüp bebek tedavilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.


Doktora Sorun!
Call Now Button