Tüp Bebek Muayenesi

Tüp bebek muayenesi, tüp bebek tedavileri öncesinde gerçekleşen; tedavinin başarı oranını arttırmak ve aşamaların çiftlere özel bir şekilde planlanmasını sağlamak için yapılan uygulamalardır. Kısırlığa neden olan pek çok etmen vardır. Bu etmenlerin türü, kısırlık tedavilerinin detaylarını planlamak ve tedavilerin çok daha başarılı olmasını sağlamak için son derece önemlidir. Bu yüzden tüp bebek tedavisi gibi kısırlık tedavileri öncesinde özel muayeneler gerçekleşir. Bu muayeneler sırasında çiftlerin sağlık durumu, geçmiş hastalıkları ve ailelerinin hastalık geçmişi dinlenir. Daha sonra ise kısırlık nedenlerini araştırmaya yönelik çeşitli uygulama planlamaları yapılır. Doktor, bahsi geçen uygulamalardan aldığı veriler ile çiftlere özel kısırlık tedavileri planlar.

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek, kısırlık tedavilerinde kullanılan en başarılı tedavi uygulamasıdır. Tüp bebek tedavisi veya in virto fertilizasyon olarak bilinen bu uygulama, kısırlık sebebiyle bebek sahibi olamayan çiftler tarafından yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Tüp bebek tedavisi, özellikle de aşılama tedavisinin gebeliği meydana getirmekte yetersiz kaldığı çiftler tarafından tercih edilmektedir. Bu tedavi tamamen çiftlere özel olarak planlanmaktır. Tedavinin planlama aşaması, tedavinin başarısı için son derece büyük bir önem taşımaktadır. Bu yüzden tüp bebek tedavisi öncesinde, tüp bebek muayenesi olarak bilinen özel muayeneler gerçekleştirilir. 

Tüp Bebek Muayenesi Nedir?

Tüp bebek muayenesi, tüp bebek tedavisi öncesinde, farklı amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilebilen özel bir uygulamadır. Bu uygulama sırasında anne ve baba adayında bulunan kısırlık nedenleri araştırılabilir. Aynı şekilde anne veya baba adayında, tedavinin başarısını etkileyebilecek sağlık sorunlarının varlığı da gözden geçirilebilir. Böylece tüp bebek tedavisi öncesinde doktor, tedavi planlamasını başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu verilere ulaşmış olur. Bu veriler ışığında tedavi planlaması yapılır ve tedavi takvimi oluşturulur.

Tüp Bebek Muayenesi Neden Yapılır?

Tüp bebek muayenesinin en önemli amacı, tedavinin başarısını etkileyebilecek faktörleri erkenden tespit etmek ve bu faktörlere yönelik özel planlamalar yapmaktır. Kısırlık, bazı durumlarda anne adayından, bazı durumlarda baba adayından ve bazense çiftlerin her ikisinden kaynaklanıyor olabilir. Gebeliğin çiftlerden hangisi sebebiyle gerçekleşmediğini öğrenmek ve kısırlık nedenini belirlemek, tedavinin başarısı açısından önemli olabilmektedir. Tüp bebek muayenesi bahsi geçen amaçlar doğrultusunda gerçekleşir.

Tüp Bebek Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

Tüp bebek muayenesi için özel bir zaman aralığı yoktur. Tedavi talebinde bulunan çiftler, doktorun belirlediği bir günde tüp bebek muayenesi yaptırabilirler. Tüp bebek muayenesi kapsamında yapılan bazı görüntüleme uygulamaları için anne adayının adet kanamasının sonlanmış olması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda doktorunuz, uygulama için en uygun tarihi sizinle birlikte belirleyecektir.

Tüp Bebek Muayenesi Ne Kadar Sürer?

Tüp bebek muayenesi her çift için aynı şekilde gerçekleşen bir uygulama değildir. Bu muayene bazı çiftlerde tek görüşmede son bulurken bazı çiftlerde ise yapılan istenilen testlerin detaylarına göre günler sürebilir. Doktorunuz, tüp bebek muayenesinin süresi hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.

Tüp Bebek Muayenesi Kimlere Yapılır?

Kısırlık, 1 yıl (anne adayının yaşı 35’ten fazla ise 6 ay) boyunca düzenli bir şekilde devam eden korunmasız ilişkiye rağmen gebeliğin gerçekleşmediği durumları tanımlamak için kullanılır. Bahsi geçen deneme süreci sırasında gebeliğin gerçekleşmediği çiftler, tüp bebek tedavisi yaptırmak amacıyla bir kadın doğum uzmanına başvurabilirler. Tüp bebek muayenesi, bu amaç doğrultusunda tüp bebek merkezi ile iletişime geçen çiftlere yapılmaktadır.

Tüp Bebek Muayenesi Nasıl Olur?

Tüp bebek muayenesi sırasında doktor, çiftlere, hastalık geçmişleriyle ilgili çeşitli sorular sorar. Çiftlerin daha önce herhangi bir kısırlık tedavisi yaptırıp yaptırmadıkları öğrenilir. Eğer bu tedaviler öncesinde çeşitli testlere başvurulmuşsa bu testlerin sonuçları değerlendilir. Daha sonra ise doktor, şüphelendiği konular hakkında test isteminde bulunur. Bu testler arasında çeşitli kan ve hormon tetkikleri, ultrason çekimleri HSG (ilaçlı rahim filmi) gibi uygulamalar yer alabilir. Bunlardan elde edilen sonuçlarla çiftlere özel bir tedavi planlaması yapılır. Böylece tüp bebek tedavisinin muayene ve planlama süreci tamamlanmış olur.


Doktora Sorun!
Call Now Button