Tüp Bebek Gebelik Hesaplama

Tüp bebek gebelik hesaplama, olası bir gebeliğin gerçekleşme tarihini ve bebeğin doğum tarihini tahmini olarak hesaplamak amacıyla gerçekleştirilen işlemdir. Tüp bebek tedavisi kapsamında planlanan aşamalar, belli bir tedavi takvimine göre gerçekleştirilir. Bu takvimi baz alarak gebeliğin tahmini olarak ne zaman başlayacağını hesaplamak ve gebelik meydana gelmişse çocuğun tahmini doğum tarihini öğrenmek mümkündür. Doğal yollarla gerçekleşen hamileliklerde gebelik hesaplama, son adet görme tarihi baz alınarak gerçekleştirilir. Tüp bebek tedavisinde ise gebelik hesaplama için embriyo transferinin gerçekleştiği gün baz alınır. Bu yönüyle değerlendirildiğinde tüp bebekte gebelik hesaplama sonuçları, doğal gebelikleri hesaplarken elde edilen sonuçlardan çok daha isabetlidirler. Tüp bebekte gebelik hesaplama pek çok amaç doğrultusunda yapılabilmektedir. Bunların arasında anne ve baba adayının, bebeklerinin tahmini doğum tarihini öğrenmek istemesi ve gebelik takibi uygulamalarının planlanması gibi nedenler yer alabilir.

Tüp Bebek Gebelik Hesaplama Nedir?

Tüp bebek gebelik hesaplama, gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunu hesaplamak ve bebeğin tahmini doğum tarihini belirlemek için yapılan uygulamadır. Eğer tüp bebek tedavisi başarılı olmuşsa embriyo transferinin gerçekleştiği gün, gebeliğin başlangıç günü olarak kabul edilmektedir. Yani embriyo transferinin gerçekleştiği günü baz alarak hamileliğin kaçıncı haftada olduğunu öğrenmek ve bebeğin tahmini olarak ne zaman doğacağını belirlemek mümkündür.

Tüp Bebekte Gebelik Hesaplama Neden Yapılır?

Tüp bebek gebelik hesaplama, son derece önemli ve gerekli bir uygulamadır. Gebelik boyunca, gebelik takibi kapsamında yapılması gereken önemli uygulamalar vardır. Bu uygulamalardan bazıları yalnızca gebeliğin belli dönemlerinde isabetli sonuçlar vermektedir. Eğer bu zaman aralığı kaçırılırsa bahsi geçen uygulamalardan elde edilen sonuçlar güvenilir olmayabilmektedir. Gebelik haftası hesaplama sayesinde hem gebelik takibi kapsamında yapılacak olan uygulamalar belli bir takvime göre sıralanabilir hem de bebeğin gelişimi hafta hafta izlenebilir. Tüp bebekte gebelik hesaplama genel olarak bu amaçlar doğrultusunda yapılır.

Tüp Bebek Doğum Tarihi Hesaplama

Tüp bebek tedavisi ile veya doğal yöntemlerle meydana gelen gebeliklerde doğum tarihini tam olarak belirlemek mümkün değildir. Bunun en önemli sebebi, bazı bebeklerin ideal kabul edilen süreden erken bazılarının ise daha geç doğabiliyor olmasıdır. Bununla birlikte tüp bebek ile meydana gelen gebeliklerde, tahmini doğum tarihi çok daha yakın bir şekilde belirlenebilmektedir. Bu da ebeveynlere ve doktora, doğumun ideal olarak ne zaman gerçekleşeceği hakkında fikir vermektedir.

Tüp Bebek Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Doğal yollarla gerçekleşen gebeliklerde, gebelik haftasını ve tahmini doğum tarihini hesaplarken son adet kanamasının ilk günü baz alınır. Bu işlem sırasında son adet kanamasının ilk gününe 7 gün eklenir ve bulunan tarihten 3 ay çıkarılır. Bu işlem sonrasında elde edilen tarih bebeğin tahmini doğum tarihidir. Bununla birlikte doğum, gebelik hesaplama ile elde edilen tarihten iki hafta daha erken veya iki hafta daha geç meydana gelebilir. Tüp bebek gebelik hesaplama ise embriyo transferinin gerçekleştiği gün baz alınarak yapılır. 3. gün transfer edilen embriyolara 263 gün eklenerek, 5. gün transfer edilen embriyolara ise 261 gün eklenerek tahmini doğum tarihini bulmak mümkündür. Bu hesaplama, gebeliğin 40 hafta süreceği varsayılarak yapılmaktadır. Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi doğumun 38. haftada veya 42. haftada da gerçekleşmesi mümkündür. Bu uygulama sayesinde, gebeliğin tahmini olarak kaçıncı haftada olduğunu belirlemek, gebelik takvimi hazırlamak ve bu takvim üzerinden gebelik takibi gibi son derece önemli uygulamalar gerçekleştirmek mümkündür. Gebelik takibi kapsamında doktor, ultrason görüntüleme ile de gebeliğin tahmini olarak hangi haftada olduğuna yönelik araştırmalar yapabilmektedir. 


Doktora Sorun!
Call Now Button