Tüp Bebek Tedavisinde Başarı

Tüp bebek tedavisi, kısırlık tedavilerinde kullanılan ve döllenmenin laboratuvar ortamında gerçekleşmesiyle gebeliğin başarılı bir şekilde meydana gelmesini sağlayan özel bir tedavidir. Tıp dilinde in vitro fertilizasyon olarak bilinen bu uygulama, gebelik için zaruri olan ancak kısırlık sebebiyle ideal bir şekilde gerçekleşemeyen süreçlerin, laboratuvar ortamında taklit edilmesiyle yapılmaktadır. Böylece özenle seçilen kaliteli sperm hücrelerinin, olgunlaşmış olan yumurta hücrelerini döllemesi; döllenen yumurtaların başarılı bir şekilde anne rahmine yerleştirilmesi mümkün olmaktadır. Tüp bebek tedavisinin başarı oranı, diğer üremeye yardımcı uygulamalara kıyasla son derece yüksektir. Bu yüzden tüp bebek tedavisi kısırlık sorunu yaşayan çiftler tarafından yaygın bir şekilde tercih edilmektedir.  

Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranı Ne Kadar?

Tüp bebek tedavisinin başarı oranı, tedavide kullanılan tekniklere ve çeşitli faktörlere göre %65 ila %80 arasında değişiklik göstermektedir. Bu oran aşılama tedavisi gibi üremeye yardımcı tekniklerde %15 civarındadır. Aynı şekilde sağlıklı bir çiftin, bir ay boyunca düzenli ve korunmasız ilişki ile gebe kalma şansı %30 civarındadır. Tüm bu istatistikler göz önünde bulundurulduğunda tüp bebek tedavisi başarı oranının ne kadar yüksek olduğu anlaşılabilir. Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi bu başarı oranını etkileyen pek çok faktör vardır. Yazımızın geri kalanında bu faktörlerden detaylı olarak bahsedeceğiz.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Tüp bebekte başarıyı etkileyen faktörler arasında en önemlisi anne adayının yaşıdır. İlerleyen yaşla birlikte kadınların doğurganlıkları belli oranlarda azalmaya başlar. Bu da tüp bebek tedavisinin başarı şansını ciddi ölçüde etkiler. Bu yüzden tüp bebek tedavisi, erken yaşlarda yapıldığı takdirde çok daha başarılı sonuçlar vermektedir. Tüp bebek tedavisinin başarı şansını etkileyen diğer faktörler ise şunlardır:

  • Anne adayının sigara kullanımı.
  • Anne adayının aşırı kilolu veya aşırı zayıf olması.
  • Aşırı stres.
  • Vajinal enfeksiyonlar.
  • Hormon bozuklukları.
  • Polikistik over sendormu gibi kadın hastalıkları.

Tüp bebekte başarıyı etkileyen faktörler bu şekilde sıralanabilir.

Tüp Bebek Tedavisinin Başarı Oranı Ne Zaman En Fazladır?

Anne adayının 20 ila 30 yaşları arasında bulunduğu zamanlar, tüp bebek tedavisi için en ideal zamanlardır. 30 ve hatta 40 yaşından sonra bile tüp bebek tedavisi ile hamile kalınması mümkündür. Ancak 35 yaşından itibaren tüp bebek tedavisi ile hamile kalma şansı önemli ölçüde düşüşe geçmektedir. Bu yüzden tüp bebek tedavisinin geciktirilmemesi ve görece genç yaşlarda yaptırılması tavsiye edilir.

Tüp Bebek Tedavisinin Başarı Şansında Erkek Faktörü

İlerleyen yaş, aşırı stres ve hormonal bozukluklar spermlerin kalitesini ve hareket kabiliyetini olumsuz etkileyebilmektedir. Buna bağlı olarak da döllenmenin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi zorlaşmaktadır. Bununla birlikte erkeklerle alakalı faktörler, sağlıklı sperm hücreleri toplanabildiği takdirde tüp bebek tedavisinin başarı oranını oldukça az etkilerler.

Tüp Bebek Tedavisinin Başarı Şansında Kadın Faktörü

Tüp bebek tedavisinin başarı oranında, kadının yani anne adayının çok daha büyük bir rolü vardır. Anne adayının bedensel sağlığı, hormon dengesi ve yaşı, tüp bebek tedavisinin başarı oranını direkt olarak etkiler. Bu yüzden bazı çiftler, tüp bebek tedavisi öncesinde PRP ile yumurtalık gençleştirme veya PRP’li tüp bebek tedavisi gibi uygulamalara başvururlar.

Tüp Bebek Tedavisinin Başarı Oranı Nasıl Artar?

Tüp bebek tedavisinin başarı oranını arttırmak için çiftlerin alabileceği iki önemli karar vardır. Bunlardan ilki, tedaviye genç yaşta başvurmak, diğeri ise tedavi için uygun ve güvenilir bir sağlık kuruluşu seçmektir. Bunun bilincinde olan pek çok çift, tüp bebek tedavisi için, bu alan üzerine özelleşmiş olan güvenilir tüp bebek merkezleri ile iletişime geçmektedir.


Doktora Sorun!
Call Now Button